Ondanks dat we nog niet precies weten wat FNS is, zijn er wel veel behandelmogelijkheden! 

 

Onderstaande expertisecentra zijn betrokken bij de behandeling van FNS of bij het stellen van de diagnose FNS. Wij zijn bezig met het maken van een overzicht met hierin welke klachten de centra behandelen en wat de gemiddelde wachttijden zijn. 

Op een wachtlijst staan kan lastig zijn, zeker als u klachten ervaart. Wij raden u daarom ook altijd aan om in de tussentijd naar een fysiotherapeut te gaan met kennis over FNS. Soms kan behandeling hier al voldoende zijn voor herstel! Een overzicht van fysiotherapeuten met veel kennis over FNS en ervaring met FNS patiënten vindt u hier

 

Diagnose

De diagnose FNS dient door een neuroloog gesteld te worden. 

Wanneer de neuroloog twijfelt over eventuele andere neurologische aandoeningen kan een expertisecentra ondersteuning bieden. 

 

SEIN - Stichting Epilepsie Instellingen Nederland

Zwolle en Heemstede

Meer informatie volgt binnenkort.

https://www.sein.nl

UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen

Groningen

Wanneer er twijfels zijn over bewegingsstoornissen bij de patiënt kan een neuroloog u doorverwijzen naar het UMCG. De wachttijd wisselt sterk. 

Het UMCG biedt geen behandeling bij FNS. 

 

https://www.umcg.nl

Behandeling

Behandeling van FNS kan verschillend zijn voor de verschillende type klachten. Hieronder een overzicht van enkele behandelcentra voor FNS klachten.

 

HSK

Woerden, Eindhoven, Assen

Voor de behandeling van FNS patiënten met motorische klachtensensorische klachten en functionele aanvallen middels katalepsie inductie en hypnosetherapie

Let op: duizeligheid, functionele cognitieve klachten worden niet behandeld

 

Wachtlijst tot intake

  • Woerden: 18 weken
  • Eindhoven: 16 weken
  • Assen: 0 weken

Bij de intake wordt bepaalde of er ambulante zorg of verblijfzorg nodig is. 

 

https://www.hsk.nl/

Centrum voor SOLK

Sittard

Voor de behandeling van FNS patiënten middels een gecombineerd beweeg- en gedrag programma met een multidisciplinair team. 

Afhankelijk van de ernst van de klachten komt de patiënt 1 of 2 maal per week naar het centrum. Daarnaast worden er huiswerkoefeningen meegegeven. 

 

Wachtlijst:

Er is momenteel geen wachtlijst.

 

https://solkcentrum.nl/

Juliana Oord (GGZ)

Laren

Voor de behandeling van FNS patiënten met cognitieve klachten (functioneel cognitieve stoornis) middels focus op het herstellen van individuele factoren zodat de hersenen kunnen rusten en herstellen. 

Let op: patiënten dienen een redelijk niveau van prikkels te kunnen verdragen i.v.m. behandeling in groepsverband. Daarnaast is de behandeling effectiever wanneer de lichamelijke FNS klachten eerst zijn behandeld. Deze klachten kosten anders te veel energie en hierdoor kan het geheugen niet goed herstellen. 

 

De behandeling bestaat uit een 8-weekse opname met een gradueel trainingsprogramma. Hierin wordt aandacht besteedt aan cognitieve training, beweging, ontspanningsoefeningen, mindfullness, muziektherapie en psycho-educatie. 

 

Wachtlijst:

Er is momenteel geen wachtlijst. 

 

https://www.ggzcentraal.nl/locatie/juliana-oord-psychiatrie-verslaving-en-neuropsychiatrie/

Overige instellingen

Helaas hebben wij van overige instellingen nog geen informatie ontvangen. Van patiënten hebben wij begrepen dat behandeling voor FNS wordt aangeboden bij o.a. Revalis, Kempenhaege en Centrum voor SOLK. Over welk type FNS klachten en welk soort behandeling wordt aangeboden hebben wij helaas nog geen informatie. Zodra de instellingen deze informatie met ons delen zullen wij het zo snel mogelijk op de website plaatsen.