Ondanks dat we nog niet precies weten wat FNS is, zijn er wel veel behandelmogelijkheden! 

 

Onderstaande expertisecentra zijn betrokken bij de behandeling van FNS of bij het stellen van de diagnose FNS. Wij zijn bezig met het maken van een overzicht met hierin welke klachten de centra behandelen en wat de gemiddelde wachttijden zijn. 

Op een wachtlijst staan kan lastig zijn, zeker als u klachten ervaart. Wij raden u daarom ook altijd aan om in de tussentijd naar een fysiotherapeut te gaan met kennis over FNS. Soms kan behandeling hier al voldoende zijn voor herstel! Een overzicht van fysiotherapeuten met veel kennis over FNS en ervaring met FNS patiënten vindt u hier

 

HSK Groep (klinisch/poliklinisch)

Sinds 2011 heeft HSK een Landelijk Expertisecentrum voor functionele stoornissen waar cliënten (zowel volwassenen als kinderen) met functionele klachten terecht kunnen. 

Binnen de HSK Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen worden cliënten behandeld conform het behandelprotocol van Hoogduin en collega’s. Het protocol bestaat uit een aantal klachtspecifieke behandelingen door middel van gedragstherapie, hypnose en/of katalepsie-inductie. Daarna, wanneer iemand grotendeels of volledig klachtenvrij is, wordt er aandacht besteed aan stressmanagement en terugvalpreventie.

Locaties: Woerden, Eindhoven en Assen 

Website HSK Groep

 

Revalis (poliklinisch)

Revalis overbrugt de kloof die binnen de gezondheidszorg is ontstaan waarbij er nooit enkel sprake is van óf psychologische óf lichamelijke hulp, maar een combinatie van zowel biologische als psychologische en sociale factoren. 

Binnen een team van revalidatiearts, psychiater, klinisch psycholoog, (GZ)psycholoog, fysiotherapeut, psychomotorisch therapeut en andere belangrijke disciplines, die nodig zijn dichtbij huis, zowel revalidatie als psychologische behandelmethoden worden gecombineerd. Hierbij wordt er een gepersonaliseerd en geïntegreerd verhaal geconstrueerd waarbij de levensgeschiedenis, de persoonlijkheid, verschillende stressoren die men heeft meegemaakt, worden meegenomen in een integratief behandelplan. 

Locaties: Nijmegen, Den Bosch en Breda

Website Revalis

Juliana Oord (klinisch)

Heeft u FNS, psychische klachten en daarbij last van problemen met het geheugen? Merkt u dat u moeite heeft met overzicht of concentratie, bijvoorbeeld na een lange ziekteperiode of juist na behandeling? Lukt het daardoor niet goed om thuis te functioneren, of merkt u dat u na een opname veel moeite heeft om de dagelijkse dingen weer op te pakken? Is uw conditie (lichamelijk of geestelijk) achteruit gegaan, en wilt u dit graag aanpakken om thuis weer uw draai te kunnen vinden?

Dan kan het 8-weekse zorgprogramma ‘neuropsychiatrische revalidatie’ de behandeling zijn die u nodig heeft. Dit zorgprogramma heeft Juliana- Oord ontwikkeld voor mensen die door of na een psychiatrische ziekte problemen ervaren met geheugen, plannen, overzicht, concentratie, en andere zogeheten ‘cognitieve functies’ van de hersenen.

Locatie: Laren 

Website Juliana-Oord

Centrum voor SOLK (poliklinisch)

Het SOLK centrum is een behandel- en expertisecentrum voor SOLK en andere Complexe Klachten. Dit zijn medisch onbegrepen klachten zoals o.a. chronisch vermoeidheid (CVS), burn-out, traumatisch nek- of hoofdletsel (traumatisch NAH), prikkelbaar darmsyndroom (IBS), fibromyalgie, functionele neurologische stoornissen (FNS, vroeger conversie genoemd), Long-covid klachten en chronische pijnklachten. 

Binnen het centrum hebben ze een grote ervaring met FNS patiënten. Subtiele begeleiding en opbouw is nodig, met een goed energie- en prikkelmanagement, bouwen aan weer vertrouwen in je lichaam krijgen door o.a. voorzichtig nieuwe dingen te leren en weer in beweging te komen en te leren ontspannen. Dit zijn allemaal bouwstenen binnen het ZEHM-programma voor FNS waarmee naar herstel wordt gewerkt.

Locatie: Sittard 

Website Centrum voor SOLK

Kempenhaeghe (poliklinisch)

In Kempenhaeghe richt een gespecialiseerd team van een neuroloog/epileptoloog, een klinisch psycholoog/psychotherapeut en een maatschappelijk werker/systeemtherapeut zich op verdere diagnose van en advies aan mensen bij wie PNEA is vastgesteld. Ook doet dit team wetenschappelijk onderzoek naar PNEA.

Onderliggende oorzaken voor PNEA kunnen per patiënt zeer verschillend zijn. Er bestaat daardoor geen standaardbehandeling voor PNEA. De behandelingen vinden in principe poliklinisch plaats.

Bij uitzondering is het zinvol om de patiënt kortdurend op te nemen in de epilepsiekliniek. Het doel hiervan is niet direct gericht op het
stoppen van de aanvallen, maar op het ermeeleren omgaan. Aanpak van de onderliggende emotionele problemen, wordt na de opname
vervolgd.

Locatie: Heeze

Brochure Kempenhaeghe