Literatuur 

Tussen de oren? Misverstanden over Functionele Neurologische Stoornis (FNS)

Het boek maakt duidelijk hoe neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten, psychiaters en psychologen FNS kunnen behandelen, zodat patiënten echt geholpen worden. Het boek geeft patiënten inzicht in hun ziekte en in de aanpak ervan.

Rien Vermeulen & Joop Bouma

FND Stories (Engelstalig)

Dit belangrijke boek brengt de stemmen samen van zorgprofessionals en mensen die wereldwijd met FNS leven. Experts op het gebied van neurologie geven een duidelijke, op bewijs gebaseerde uitleg van FNS als inleiding, waarbij de basis wordt gelegd voor de persoonlijke verhalen van mensen met FNS en de professionals die bij hun zorg betrokken zijn. Van testen en diagnose tot het omgaan met stigma en het omgaan met veranderende symptomen, elk hoofdstuk gaat dieper in op de realiteiten van het leven met FNS vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigen.

FNS kan een isolerende aandoening zijn. De levensverhalen in dit boek zullen je helpen om betekenis te geven aan het leven met FNS en de uitdagingen samen met anderen met de aandoening aan te gaan.

Gregg H. Rawlings, Markus Reuber, Jon Stone & Maxanne McCormick

Boeken door mensen met FNS

Hersteld!  

Jeanne Roeland zat jaren thuis met ernstige klachten na vier hersenschuddingen. Ze beschrijft haar zoektocht naar hulp en haar verrassende herstel. Waardevol voor patiënten en professionals die te maken hebben met postcommotioneel syndroom (PCS) of functioneel neurologische stoornis (FNS).

Jeanne Roeland

Wanneer het leven even niet het leukste ooit is..

Vanaf jonge leeftijd is Linde onzeker en erg gevoelig. Wanneer ze 14 is, gaat ze naar een kamp om haar zelfvertrouwen te vergroten. Een jaar later gaat ze naar een psycholoog, het lijkt erna beter te gaan. Maar nadat haar therapie beëindigd is, worden haar klachten steeds erger. Uiteindelijk stopt ze met haar werk en stage. Ook stopt ze met school. Door ziekenhuisonderzoeken komen ze erachter dat ze een functionele neurologische stoornis heeft. Er komen nog veel meer dingen op haar pad: Angsten, depressiviteit, overvraging, prikkelgevoeligheid, etc. Het is een lange weg. Revalidatietrajecten, traumabehandelingen, psychologen en medicatie houden haar bezig. Ze is er nog niet, en ze heeft nog een lange weg te gaan maar ze gaat ervoor. Ze bleef doorgaan, totdat haar lichaam haar vertelde te stoppen...

Dit boek kunt u bestellen via deze link.

Ilse Egelmeers

FiNDing Hope (Engelstalig)

Dit is het opmerkelijke verhaal van Jocelyn Bystroms zeven jaar durende strijd tegen een zeldzame maar groeiende en grotendeels ongediagnosticeerde gezondheidsstoornis die bekend staat als Functionele Neurologische Stoornis (FNS), die de aanleiding vormde voor de dagelijkse epileptische aanvallen, cognitieve achteruitgang, donderende hoofdpijnen, en een onvermogen om te werken, auto te rijden of goed voor zichzelf of haar gezin te zorgen.

De wortels van haar FND-begin zonken uiteindelijk diep in de bodem van haar jeugd en putten uit trauma's die zowel betrekking hadden op haar afwezige vader als op de huidige, maar emotioneel onvervulde moeder. FiNDing Hope is Jocelyns verhaal over een afdaling in een lichamelijke handicap, angsten en moed uit haar kindertijd, en over zeven jaar lang medische omzwervingen in haar zoektocht naar artsen die haar aandoening konden diagnosticeren en effectief behandelen. Het is ook een verhaal over geloof en haar opkomst uit deze persoonlijke duisternis naar een hoopvolle toekomst.

Jocelyn Bystroms

Beeldmateriaal

Wat is een functionele stoornis? 

In dit animatiefilmpje wordt uitgelegd wat een functionele stoornis is.

HSK Groep (FNS)

In deze video vertelt Marleen Tibben (Regiomanager Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen HSK) wat een functioneel-neurologische-symptoomstoornis is, welke behandelmethodes HSK aanbiedt en waar je terecht kunt.

From Wheels to Heels 

Na 10 maanden proberen te revalideren, lijkt het definitief: Sofie gaat nooit meer kunnen lopen. Het enorme gevoel van afhankelijkheid zorgt voor veel frustraties en Sofie ziet haar toekomst somber in. Dan wordt ontdekt dat Sofie een neurologische symptoomstoornis heeft waarbij de hersens geen signaal meer uitsturen naar haar benen.

Minidocu: Coco Michelle de Jong - SPLNTR!

Een shotje inspiratie voor het slapengaan! Splinter Chabot ontvangt wekelijks jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media. Dit keer sprak hij Michelle.

 

Documentaire: "Ik heb nooit gelogen"

De documentaire "Ik heb nooit gelogen" is het verhaal van Monique van der Vorst, een paralympisch topsporter die zonder handicap moet leren zichzelf te worden.