Diagnose
Neurologen stellen jaarlijks tussen de 4 en 12 op de 100.000 inwoners de diagnose FNS (bron: Handbook of Clinical Neurology - Functional Neurological Disorders, Jon Stone ea).
Maar hoe krijg je die diagnose?
Een neuroloog kijkt naar de symptomen die de diagnose steunen, het hebben van verschillende klachten horend bij FNS. Ook kijkt de neuroloog naar de afwezigheid van neurologische aandoeningen die de symptomen anders zouden kunnen verklaren. Om andere aandoeningen uit te sluiten kan bijvoorbeeld een MRI scan, EEG of bloedafname worden gedaan. Dit is dus niet omdat ze FNS op deze scans kunnen zien.
De nieuwste onderzoeken naar FNS waarbij een fMRI (functionele MRI) wordt uitgevoerd geven steeds meer duidelijkheid waar er in de hersenen iets mis gaat. Het verschil op de scans is alleen te zien als je een hele groep mensen met FNS vergelijkt met een hele groep mensen zonder FNS. Op individueel niveau is dit nog niet mogelijk.
Vertrouwen in de diagnose FNS
Patiënten met functionele symptomen ervaren vaak bezorgdheid over de nauwkeurigheid van hun diagnose, en ze vragen zich af of er mogelijk een onderliggende ziekte over het hoofd is gezien.
Sommige patiënten hebben het gevoel dat hun klachten overeen kunnen komen met symptomen van ernstige neurologische aandoeningen, en ze twijfelen soms of de arts deze mogelijkheid heeft overwogen.
Het is inderdaad mogelijk dat de symptomen ook passen bij andere neurologische aandoeningen. Vanwege het beperkte aantal neurologische symptomen is het begrijpelijk dat bij neurologische klachten al snel aan een van de bekende neurologische ziekten wordt gedacht. Het is echter belangrijk op te merken dat het type klacht en het verloop ervan vaak verschillen.
Voor een effectieve behandeling is het van groot belang dat u vertrouwen heeft in de gestelde diagnose. Indien er twijfels zijn omtrent de diagnose, kan dit aanzienlijke impact hebben op het succes van uw behandeling.
Lees meer over Een diagnose en nu? Tips
Behandeling
Een op de drie patiënten met FNS herstelt volledig van alle klachten. En bij nog eens een derde verdwijnt een belangrijk deel van de klachten.
Huisarts en/of neuroloog
Het is belangrijk om een fijne huisarts of neuroloog naast je te hebben die jou begrijpt en je symptomen serieus neemt. Zij kunnen helpen met het opstellen van een behandelplan en doorverwijzen wanneer nodig. Hieronder een lijstje met behandelmogelijkheden.
De behandeling van FNS klachten begint vaak bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in FNS. Vaak is dit een psychosomatische fysiotherapeut. Samen wordt niet alleen gekeken naar de klachten maar ook het verband tussen lijf, hoofd en omgeving. Lees meer over fysiotherapie bij FNS en het vinden van een behandelaar. Momenteel wordt FNS nog niet aangemerkt als chronische aandoening en worden de behandeling niet vergoed. Wanneer FNS wel op deze lijst komt dan wordt vanaf de 21e behandeling fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is een van doelen waar wij ons hard voor willen maken!
Mochten de klachten aanhouden, kan er een doorverwijzing komen voor tweedelijnszorg bij een expertisecentrum. Wanneer helaas ook hier de klachten niet (volledig) herstellen kan er nog doorverwezen worden naar derdelijnszorg. Hierbij leer je omgaan met de klachten en hoe je je leven hierop kan aanpassen. Lees meer in het FNS expertisecentra overzicht op onze website.
Quinty heeft op haar Instagram video's gemaakt over de behandeling bij het expertisecentrum de HSK-groep. Klik hier om deze te bekijken.
Psycholoog
Naast fysiotherapie kan het fijn zijn om met een psycholoog te praten. Niet omdat de klachten verzonnen zijn (zoals vroeger werd gedacht), maar omdat het krijgen van een chronische aandoening best pittig is. Praten over een ingrijpende gebeurtenis en de uitdagingen die je ervaart kan erg fijn zijn.
Ambulant begeleider
Via het WMO kunt u hulp krijgen door een ambulant begeleider. De begeleider helpt bij de zelfredzaamheid, biedt ondersteuning bij het regelen van zaken en kan dienen als een luisterend oor.
Logopedist
Wanneer de FNS klachten zich uiten in spraakproblemen kan een logopedist hierbij helpen.
Ergotherapeut
Wanneer je door de FNS last hebt van een loopstoornis en hulpmiddelen hiervoor nodig hebben, denk aan een rollator of rolstoel, dan kan een ergotherapeut hierbij helpen.
Medicijnen
Helaas is er geen medicijn voor FNS.
Lees meer over de Een diagnose en nu? Tips