Stress / paniek / sombere stemming

 

Stress, paniek en een sombere stemming komen vaak voor bij patiënten met een functionele neurologische stoornis. Maar veel patiënten met FNS zijn niet angstig of depressief.

Deze klachten komen ook vaak voor bij andere neurologische aandoeningen.

 

Een paar belangrijke punten over stress, paniek, sombere stemming en FNS:

  • Als je last hebt van angst of paniekaanvallen of een sombere stemming hoeft dit niet te betekenen dat dit de oorzaak is van je klachten. Iemand met MS kan hier ook last van hebben . Dit kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en moet daarom ook aangepakt worden. Zowel in MS als bij FNS. 
  • Toegeven dat je last hebt van angst of paniekaanvallen of een sombere stemming betekent niet dat je gek of zwak bent. Er heerst veel stigma en dealen met deze klachten is lastig.
  • De meest voorkomende oorzaak voor stress, paniek of een sombere stemming bij patiënten met FNS zijn de zorgen over de symptomen. Waardoor heb ik symptomen? Waarom gelooft niemand mij? Zullen deze klachten blijven? En blijf ik dan in een rolstoel?
  • Bij patiënten met FNS kan er (ook) sprake zijn van een angststoornis of PTSS. Het is erg belangrijk dat beide begrepen en behandeld worden.  

 

Een depressie hoeft niet te betekenen dat iemand zich alleen maar depressief of verdrietig voelt. Een depressie kan zich ook uiten in het verliezen van interesse in dingen, vermoeid zijn, slechte concentratie hebben, onrustige slaap en een veranderende eetlust. Daarnaast kan een depressie zich ook uiten in grote mate van frustratie en woede.