Visuele symptomen

 

Visuele symptomen kunnen functioneel of dissociatief zijn. De volgende soorten symptomen komen vrij vaak voor:

  • Visuele vervaging;
  • Lichtgevoeligheid;
  • Verminderd zicht;

  • Visuele sneeuw.

 

Visuele vervaging

Typisch klagen mensen dat hun zicht wazig wordt en dat ze hun ogen moeten samenknijpen om de dingen weer normaal te laten lijken. Soms kan het zicht zelfs dubbel zijn. Deze symptomen zijn vaak het gevolg van "convergentiespasme". Dit gebeurt wanneer een van de ogen te actief naar binnen draait, richting de neus. Convergentie is een normale oogbeweging, maar wordt soms hyperactief bij mensen met FNS. 

Lichtgevoeligheid

Dit komt vaak voor bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het kan ook voorkomen bij mensen met functionele zwakte en sensorische symptomen. Vaak zijn mensen gevoeliger voor licht aan dezelfde kant als de zwakte. Sterk licht kan de zwakte zelfs verergeren.

Een natuurlijke reactie op dit symptoom is vaak het dragen van donkere brillen. Het probleem hiermee is dat dit de ogen vaak nog gevoeliger maakt voor licht. De beste aanpak voor lichtgevoeligheid is geleidelijk de ogen blootstellen aan steeds meer licht in de loop van de tijd. Dit moet mogelijk geleidelijk worden gedaan.

Verminderd zicht

Minder vaak ervaren mensen een aanzienlijk verlies van het gezichtsvermogen in één of beide ogen. Soms kunnen mensen helemaal niets zien. In deze situatie wordt de diagnose van functionele blindheid gesteld aan de hand van tests die laten zien dat de pupillen normaal reageren, de ogen reageren op een bewegend stimulus en de delen van de hersenen die met het gezichtsvermogen te maken hebben, allemaal intact zijn.

Visuele sneeuw

Soms worden mensen zich bewust van een sneeuwachtig effect in hun zicht. Dit kan te wijten zijn aan een oog- of hersenaandoening, maar het kan ook een normaal fenomeen zijn. Als iemand naar een heldere achtergrond kijkt, kan hij zich bewust worden van een wazige, 'statische' waarneming met het gevoel dat dingen bewegen. Bij sommige mensen blijft dit aanhouden. Normaal gesproken blokkeert de hersenen deze extra visuele informatie.