Blaassymptomen

 

Symptomen van de blaas komen soms voor in combinatie met andere functionele symptomen, zoals rugpijn en buikpijn. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Vaak moeten plassen 
  • Moeite met ophouden
  • Incontinentie
  • Moeite met plassen (moeite hebben met starten of helemaal niet kunnen plassen)

Net als bij alle functionele symptomen is het essentieel dat dergelijke klachten goed worden beoordeeld. Het is vaak noodzakelijk dat een uroloog blaasproblemen beoordeelt in samenwerking met een neuroloog om te bepalen of er bewijs is van een structureel probleem of andere neurologische aandoening die de symptomen veroorzaakt.

Desalniettemin is het niet ongebruikelijk dat iemand ontdekt dat ze blaasklachten hebben waar geen duidelijke ziekteverklaring voor is.

Vaak wijzen onderzoeken op een aandoening die detrusor instabiliteit, overactieve blaas-syndroom of prikkelbare-blaas-syndroom wordt genoemd. Dit treedt op wanneer de spier van de blaas ongewoon actief is, wat leidt tot een frequente drang om urine te lozen en haast om naar het toilet te gaan. Dit probleem is het equivalent van het prikkelbare darmsyndroom voor de blaas. Het is een echte aandoening die verband houdt met de zenuwcontrole van de blaas.

 

Chronische urineretentie 

Chronische urineretentie doet zich voor wanneer je blaas vol is en je helemaal geen urine kunt lozen, of slechts een beetje, waardoor er veel urine achterblijft in de blaas.

Er zijn veel oorzaken voor chronische urineretentie, zoals vernauwing van de urethra of problemen met de prostaatklier bij mannen, beide belemmeren de uitstroom van urine uit de blaas. Bovendien kunnen neurologische aandoeningen die de ruggengraat aantasten, leiden tot verlamming van de blaas.

Er wordt nog veel geleerd over chronische urineretentie, maar bij sommige mensen lijkt het samen te gaan met FNS (Functionele Neurologische Stoornis). 

 

Acute rug- en beenpijn met blaas symptomen (Negatieve scan Cauda Equina syndroom)

Een situatie waarin blaassymptomen vaak worden waargenomen zonder duidelijk bewijs van neurologische aandoening, is bij patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis met vermoedelijke hernia in de rug. Patiënten met ernstige rugpijn ontwikkelen soms zwakte in hun benen, gevoelloosheid in hun onderlichaam en blaassymptomen die klinisch gezien sterk kunnen wijzen op een hernia. Dit kan een ernstige aandoening zijn die dringende rugoperatie vereist om zenuwschade te voorkomen.

Maar wanneer patiënten in deze situatie een scan ondergaan, is bij ongeveer de helft niets op de scan te zien dat de symptomen verklaart. Soms is er een andere neurologische oorzaak die moet worden gevonden met behulp van andere middelen, maar vaak is er geen identificeerbare oorzaak. In veel gevallen lijkt het erop dat ernstige rugpijn op zichzelf voldoende kan zijn om te leiden tot zwakte in de benen, gevoelloosheid en blaassymptomen.

 

Behandeling 

Prikkelbare blaassymptomen kunnen vaak vrij effectief worden behandeld met medicijnen die de blaaswand ontspannen.

Wanneer je last hebt van detrusor instabiliteit/irritatie van de blaas kan dit samen hangen met andere symptomen zoals rugpijn en zwakte in de benen (ook als je onderzoeken normaal zijn).

Het kan voordelig zijn om naast hulp van een uroloog ook een specialist op het gebied van continentieverpleegkunde te raadplegen als je last hebt van deze symptomen.