Functionele tremor (trillen)

 

Een functionele tremor (trilling) is de meest voorkomende functionele bewegingsstoornis. Tremoren zijn ongecontroleerde, onvrijwillige trillingen die zich bevinden in een lichaamsdeel, zoals de armen en benen. De tremoren kunnen door de dag heen variëren in snelheid. Soms kunnen ze ook een tijd afwezig zijn en weer terugkeren. Doordat de bewegingen onvrijwillig gebeuren kan dit invaliderend zijn. 

De tremoren ontstaan niet door schade in het lichaam en zijn daarom omkeerbaar, ze kunnen minder worden en weer overgaan. Dit is bijvoorbeeld niet zo in de ziekte van Parkinson. 

 

Onzichtbare tremoren

Ondanks dat de meest voorkomende tremoren zichtbaar zijn, bestaan er ook onzichtbare tremors. Mensen voelen trillingen van binnen die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant.   

Behandeling

Let op: onderstaande oefeningen zullen niet direct of altijd effect hebben. Je brein heeft een nieuwe manier van aansturen van signalen aangeleerd die doorbroken moet worden.

 

Een vrijwillige bewegen toevoegen

Probeer een vrijwillige beweging over de tremor te maken. Heb je bijvoorbeeld tremors in je arm maak dan een grotere beweging met je arm. Je kan je arm proberen sneller of langzamer te bewegen. 

 

Een ritme toevoegen 

Probeer met je 'goede' arm of been een ritmische beweging te maken. Bijvoorbeeld het tappen met je voet. 

 

Hypnose therapie

Soms kan onder hypnose de tremor verminderen. Thuis kun je dit oefenen door middel van zelfhypnose.