Functionele aanvallen
Ook wel bekend als dissociatieve, psychogene niet epileptische aanvallen (PNEA) of pseudo-epilepsie.
Bij een functionele aanval of wegraking is er een tijdelijk probleem met het functioneren van het zenuwstelsel. Het kan voelen alsof je ver weg bent van alles wat er om je heen gebeurt of zelfs helemaal wegraakt.
De aanvallen zien er niet altijd hetzelfde uit. De aanvallen worden in twee categorieën verdeeld:
- Aanvallen met beweging - Tijdens deze aanvallen kunnen schokken of verkrampingen voorkomen. Deze aanvallen lijken vaak op epileptische aanvallen.
- Aanvallen zonder beweging - Hierbij kan je omvallen en blijf je stilliggen.
Het kan zijn dat je niet kan communiceren tijdens een aanval.
De aanvallen werden vroeger ook wel dissociatieve aanvallen genoemd. Dissociatie betekent je niet (helemaal) verbonden voelen met je lichaam of de wereld om je heen of er niet helemaal bij zijn. Patiënten kunnen deze gevoelens ervaren tijdens een functionele aanval.
Waarom ontstaan de aanvallen?
Er zijn verschillende redenen waarom functionele aanvallen kunnen ontstaan:
- Random - soms komen de aanvallen zomaar zonder waarschuwing;
- In rust - aanvallen komen over het algemeen vaker voor in rust dan tijdens afleiding;
- Tijdens hyperventilatie - hyperventileren kan een aanval uitlokken of verergeren;
- Tijdens stress - een drukke omgeving of nadenken over iets waar je je zorgen over maakt kunnen aanvallen uitlokken;
- Bij pijn - het lijkt alsof het lichaam 'uitschakelt' tijdens een aanval om beter om te gaan met pijn.
Heb ik geen epilepsie?
Functionele aanvallen kunnen erg lijken op epileptische aanvallen. Toch zijn er duidelijke verschillen.
Bij functionele aanvallen:
- duren de klachten meestal langer;
- is er een langere periode waarin de patiënt niet reageert;
- zijn er (soms) dissociatieve symptomen voor de aanval.
Bij een epileptische aanval is er een elektrische ontlading in de hersenen waarneembaar. Dit kan gemeten worden met een EEG. Hierbij wordt de elektrische activiteit in de hersenen gemeten. Bij een functionele aanval is geen elektrische ontlading in de hersenen waarneembaar.
Behandeling
Er is geen medicijn voor functionele aanvallen. Wel zijn er technieken in ontwikkeling die kunnen helpen om de aanvallen te controleren. In 50% van de gevallen ervaren patiënten waarschuwingssignalen voor de aanval. Dit zijn vaak lichamelijke sensaties. Deze signalen kunnen helpen om jezelf in een veilige positie te brengen en uiteindelijk om de aanvallen te controleren.
Tips
Wanneer je last hebt van functionele aanvallen kan dit in het begin erg beangstigend zijn. Wat gebeurt er met mij? Gaat er iets kapot in mijn hoofd? Een opname in SEIN met EEG monitoring kan bevestigen dat het om functionele aanvallen gaat. Dit kan je gerust stellen, maar wat moet je hier nu mee? Hier zijn geen medicijnen voor.
De aanvallen kunnen erg in duur verschillen en soms is het niet mogelijk om te communiceren. Het kan lijken alsof je in een bubbel zit of onderwater bent. Je kan de controle over de realiteit en je lichaam verliezen.
Het kan naar zijn om alleen te zijn, alleen al de trap oplopen of koken kan best spannend zijn. Wat nou als er een aanval komt. Soms kan je de aanvallen wel voelen aankomen, waardoor je in een veilige houding kan gaan zitten.
Medische SOS ketting
Het dragen van een medische SOS ketting kan handig zijn. Hierop staat beschreven wat de aanvallen zijn en wie te bellen bij noodgevallen. Dit kan je meer vertrouwen geven om alleen op pad te gaan.
Hier zie je de ketting van Chloé. Deze is besteld op https://www.icetags.nl/nl/medische-ketting-met-dog-tag.html. Misschien helpt het jou.